Elta Universitate România

Capitolul V
SC PAN VITAN
PAINE ECO
NOI AM ELIMINAT E-urile, SUBSTANTELE CHIMICE, AMELIORATORII SI GLUTENUL SINTETIC

Ca si data trecuta in Scrisoarea a 4-a, sunt determinat sa incep cu o stire... Este vorba de un magazin de panificatie din Bucuresti, unde un coleg de-al nostru, Giani, descopera "painea naturala"... Ea arata la fel ca celelalte, numai ca s-au mai adaugat 1.000 de lei la pret. Dupa cum vedem, este vorba de o comedie, care trebuie sa sutina tragedia, sau este acea imagine "haz de necaz".
Hai sa mai stabilim niste elemente, aceasta alimentatie naturala implica o educatie, o initiere. Chiar si aceasta a V-a Scrisoare face parte din acest context al initierii. In cazul cazul painii naturale, ea nu se face, ci se creeaza. Ea nu este un scop, ci un sens, nu duce la profit, in nici un caz nu poate fi facuta de niste salariati. N-as vrea sa dau de inteles ca veti depinde de noi toata viata; ce vreau sa spun: alimentatia naturala iese din contextul culinar, gastronomic, nutritionist... In celelalte scrisori vom explica mai mult, mai bine. Echipa din Caim, unde exista fabrica-laborator, nu se pot lauda, ca n-au salarii - "dar ce faceti dom'le cu atatia bani ?!" Raspunsul la aceasta intrebare il gasiti in pagina noastra de pe Internet, unde saptamanal se face topul si lunar se da o situatie financiara, semnata de un expert contabil (Mariana Mic din Satu Mare - tel. 0722.579.558). Deci este vorba de o asociatie non-profit; in orice afacere exista un profit, dar in cazul acestor asociatii, nici un membru nu are acces la acesta, inclusiv eu ca presedinte. El este folosit pentru cheltuieli si investitii. Veti observa la capitolul cheltuieli ca nu se fac si pentru mancare. Asta nu inseamna ca nu mancam, dar painea este cea pe care o cunoasteti; vehiculam in jur de cateva tone de lapte lunar, din care ne putem permite branza, unt, smantana... Avand un excedent de zer, facem un troc cu localnicii de aici, in schimbul zerului ei ne dau legume si fructe; avem o ferma de pasari, din sutele de oua ne putem permite o maioneza, deci practic nu suntem nevoiti sa mergem la alimentara si farmacie. Inteleg ca n-am spus totul. Dar oricine dintre voi este binevenit aici pentru un sejur de cateva zile (fara nici un pret, decat bunul simt).
Nu de putine ori auzim o remarca, ca aceasta alimentatie naturala e mai scumpa decat cealalta. Aici sunt mai multe aspecte. In primul rand nu exista o initiere, si in lipsa acesteia, mai toti fac o combinatie intre alimentatie naturala si cea denaturata. Deci e vorba de un surplus de post; pe urma este teama celor suferinzi, de a renuta la medicamente. Am atras atentia chiar din Scrisoarea a II-a, chiar si in privinta cancerului, se poate si este buna, in cazul alimentatiei naturale, o renuntare la tratamentul prin medicamentatie (ii excludem pe ipohondri). In lipsa acestei initieri se ajunge sa nu se mai ajunga. Am facut un calcul, renuntand la painea de panificatie obisnuita si la medicamente, care lunar costa in jur de 700.000 lei, fata de un abonament pentru paine naturala, care este la jumatate de pret... Spuneam acum 12 ani ca salariul in Romania este pentru alimentatie naturala, specificand ca "preturile vor creste daca oamenii nu se potolesc". In definitiv este o problema de evolutie, de educatie si bun simt.
Un alt aspect pe care vreau sa-l scot in evidenta: ahtiati dupa aceasta alimentatie naturala sunt asa-zisii suferinzi. Gratie alimentatiei naturale scapa de suferinta, dupa care bine-mersi revin la alimentatia obisnuita, si chiar cu cat mai multa carne. Suferinta se intoarce rapid. As vrea sa dam de inteles ca medicina, prin alimentatie naturala, este o preventie. A trata o suferinta, automat ea este determinata de o greseala, de ignoranta, de orgoliu... si culmea, cei mai in pericol sunt cei care au bani. Oare a avea bani multi inseamna minte putina? In nici un caz, fiindca atunci saracii ar fi genii... Banii nu inseamna o cantitate, ci o valoare. Ne jucam cu viata pana devenim jucariile mortii.
Sunt surprins cum unora dintre dumneavoastra le trebuie cateva zile sa-si dea seama de realitatea alimentatiei naturale, dar o majoritate tatoneaza, suspecteaza, si in final pierd trenul. Si-n acel final al mortii, mai apuca sa spuna: "daca stiam..." Si daca stiu, la ce bun? Ca prietenii mei din copilarie, din viata, ii mai regasesc prin paginile de istorie. Dar asta nu ma convinge sa ma duc dupa ei. Imi place viata, si in definitiv, este cea mai frumoasa joaca. E uluitor cum barbati la 40 de ani devin impotenti, pierzand singura legatura cu viata, fiindca au transformat Iubirea intr-o jucarie. Tot asa, uimitor, cate o replica savanta, "da' ce-am sa fac atatia ani?" Da, lenea si eternitatea sunt in contradictie... N-as vrea sa dau de inteles ca medicina, media, comertul, invatamantul ar trebui judecate. Institutiile sunt forme de organizare ale sociatatii. Sunt abstracte, ideatice, dar este uimitor cum ignoranta le personifica. Astfel apare teama. Mi-as dori sa va dau mai multe detalii in aceasta privinta, dar cel putin 12 luni de initiere in alimentatie naturala va face ca pe cerul vostru sa nu mai existe nori. Facem abstractie cum unii abonati renunta la abonament, invocand situatii puerile. De 12 ani avem rabdare, si ne bucuram pentru cei care, cu aceeasi rabdare, au invins. Sunt impreuna cu Georgica in laboratorul de informatica, si auzim de afara tipetele copiilor; ei nu se joaca, ci sufera. Aciditatea din burtica lor, afectarea organelor ii face sa tipe toata ziua, chiar si somnul lor este agitat, de altfel profesorii stiu foarte bine din experienta lor scolara cum in recreatie copii alearga de colo-colo, se smucesc, se lovesc, o imagine care te pune pe ganduri. Acum guvernul a initiat paharul de lapte si un corn, intr-adevar, gestul conteaza, ignoranta este nelimitata. Zilele acestea doamna Bartos a transferat spitalele primariilor (descentralizare !!!). Nu numai ea stie ca aceste primarii administreaza si cimitirele. Non-sensul are totusi un singur sens. In dimineata aceasta s-a mai ridicat moralul femeilor, ca mor doar 3.000 de doamne pe an, gratie cancerului mamar. Sau 10 pe zi. Imi aduce aminte de decimarea din armata romana. Si cancerul mamar e o bagatela; fruntasi sunt cei cu cardio-vasculare, dar din urma ii vor ajunge cei cu cancer digestiv. Am impresia ca sunt nebun cand scriu asa ceva. Tocmai de aceea am ramas surprins cum ziarul Observatorul din Canada publica integral "Povestea Painii 1", fiindca Nord America moare de prea bine. Jumatate din populatie e supraponderala (170 milioane de oameni), dar 20% dintre ei (34 milioane) sunt obezi ...
Ion, Caim, 6 Septembrie 2002, h. 13:10

Planeta Pâinii

Alimentatie Naturala, Auto Educatie, Astrologie, Metafizica, Sexologie
Doresc sa ma inscriu la Planeta Paini

Elta live

Va invitam la transmisiunile online Elta Live in fiecare Luni, Marti, Miercuri, Joi si Vineri de la orele 21:00 (EET).
Subiectele abordate sunt: Alimentatie Naturala, Autoeducatie, Astrologie, Sexosofie, Metafizica, Alternative la sistemele traditionale. In fiecare Marti si Joi se desfasoara cate o ora de exemplificare practica a prepararii unui fel din alimentatia naturala (ciorbe, mancaruri, deserturi), cu elemente componente, metode, tehnologie. Arhive Elta Live