Capitolul II
A trecut o luna, in fata unei experiente se va ajunge la realitate, toti am trecut prin aceasta faza, dar sunt surprins cum majoritatea abonatilor au o suferinta, noi ceilalti n-am avut asa ceva. Dupa cum vedeti, sanatatea, odata cu varsta, este mereu mai indepartata, aceasta fiind o realitate obisnuta a vietii, nu trebuie sa dezarmam, nu exista varsta, astfel ca sanatatea este la locul ei, dar aceasta trecere prin timp determina anumite acumulari, care ajungand la dimensiuni critice, se manifesta intr-una din maladiile actuale. In primul text am uitat sa va spun de o boala pe care nici n-o mai tratam, ea se numeste constipatie, mai clar fiind umflatura abdominala. Si mai clar: pe intestinul gros se manifesta o flora formata din bacterii anaerobe; avand un mediu propice ea se dezvolta generand aceasta deformare abdominala. Practic putem vorbi ca mancam pentru a alimenta miliarde de bacterii anaerobe, secretiile lor fiind transporate de sange in toate colturile corpului fizic, cu consecinte dramatice.
In ultima vreme oficialitatile vorbesc mereu mai mult despre situatia alimentara, si mai ales ziarul "Libertatea" din Bucuresti preia cercetarile Administratiei Nationale a Alimentatiei din Suedia, suedezii atragand atentia: prin tratament termic se obtine o substanta cancerigena numita acrilamida. Tot asa, la radio, se spune in treacat ca un suferind cardiovascular moare la 10 minute (50.000 pe an)... Tot asa se vorbeste despre afectiunile hepatice, in termeni aparent responsabili, dar ca un facut, si suedezii, si cei de aici descopera o realitate, dar nu si rezolvarea ei. Asa cum rezulta din primul text, putem afirma ca nici un om nu este privilegiat de sanatate. Dar sa trecem la ale noastre, cu o paine naturala nu se face primavara, nici cu mai multe, este vorba de o educatie a alimentatiei pe care speram sa o facem aici. Dar pentru cei care sunt abonati, ii sfatuim sa consume maxim 200 grame de paine naturala pe zi, si totodata, incetul cu incetul, inlocuirea produselor de panificatie obisnuite, acest aspect fiind un prim pas pentru a elucida aceasta educatie a alimentatiei. Va multumesc pentru curajul vostru, stiu ce ironii si poante se fac la adresa voastra, acestea fiind doar probe pentru aceasta evadare. Suntem alaturi de voi, pentru fiecare pas realizat.
Ca o prima masura, sa incepem sa atacam aceasta obisnuinta a alimentatiei prin a ne apropia de un meniu mai natural, ce e asa de complicat sa luati o salata, dupa ce o spalati, foaie cu foaie, sa le rupeti cu mana intr-o farfurie, o legatura de marar, una de patrunjel, tot asa spalate si maruntite, puteti toca o ceapa si toate acestea le amestecati cu o furculita, puteti pune putin ulei, daca se poate mai putin rafinat, cateva picaturi de otet, sau sa stoarceti o jumatate de lamaie... si cam aceasta este prima masa. O puteti servi cu aceasta paine naturala; la inceput o asemenea salata, imi aduc aminte, acum 12 ani, cum un eltist ne spunea ca nu s-a saturat cu 3 ligheane. Sa nu uitam ca stomacul vostru este o cavitate imensa, pe de alta parte organismul absoarbe nesatios o asemenea salata, dar cu timpul veti constata ca veti manca mai putin. In mod obisnuit, un om care consuma alimentatie naturala are o singura masa pe zi, si aceea este frugala, dar mai aveti pana acolo, e bine sa nu frustrati organismul de poftele lui, aceasta implicand o trecere gradata la un sistem vital firesc sanatatii. Dupa cum vedeti, chiar la prima salata, nu folosim clorura de sodiu. Chiar daca aceasta salata vi se pare fada, este datorita unei mucoase a cavitatii bucale insensibila si deteriorata de o alimentatie denaturata. Pentru dvs. acest moment caruia ii spunem vara vi se pare mai usor, multi se sperie ce vor face la iarna, dar vom ajunge si acolo. Radacinoasele, morcovul, telina, toate acestea se rad, cu razatoarea obisnuita, si tot asa se amesteca, de altfel termenul de salata este tocmai acest lucru, de a amesteca. Va sfatuiesc sa nu va agatati de retete, ci sa va lasati imaginatia in libertate, in astfel de salate puteti folosi si fructe, seminte, si orice va trece prin cap, dar cu atentie: in stomac sa fie naturale. Pentru cei care au dinti, un morcov se poate rontai, ca orice fruct. In timpul zilei puteti manca orice produs natural, pentru cei mai nervosi ii sfatuim sa foloseasca "bomboane agricole", acesta fiind semintele de floarea soarelui, dar renuntati sa le prajiti sau sa le sarati. Toate semintele: nuci, stafide, dovleac... sunt chintesenta fructului, i se mai spune partea Yang, ca dimensiune energetica. De aici rezulta ca marul obisnuit nu trebuie decojit de coaja, ci mancat pana la cotor. Un mar se mananca intregral, bineinteles fara codita lemnoasa. Partea esentiala a marului este aceasta suprafata exterioara, si semintele sale. Fructele exotice le folositi numai de placere. Ele sunt bune pentru cei care le cultiva, nu si pentru cei care le cumpara. In aceasta luna va doresc sa va "chinuiti" cu acest meniu, mai tarziu veti afla cum se folosesc produsele lactate, ouale, si chiar o tentativa de prima ciorba, naturala (nefiarta). Ca perspectiva, va vom invata cum se fac sarmalele, micii, carnatii, fripturi la gratar sau cuptor, perisoare pentru ciorbe, placinte cu sau fara carne, nu glumim, cineva chiar a vrut sa ne apostrofeze la modul violent ca i-am dat sa manance carne, necrezandu-ne ca nu este totusi carne. Nu glumim, fiindca carnea obisnuita pe care o consumati, copiii cred ca creste in frigider, nebanuind ca este o bucata de cadavru a unei fiinte, in majoritatea cazurilor tot mamifer. Tot in aceasta perspectiva, e bine sa reduceti din obisnuinta: orice tip de conserve, compoturi, ceaiuri fierte, si chiar dupa prima luna, cu curaj, este bine sa renuntati la orice fel de medicament. Asa cum spuneam mai sus, majoritatea abonatilor, avand o afectiune, continua sa ia medicamente, crezand ca este mai bine. Sa nu uitam ca efectul medicamentelor este si o extrema toxica, prin ridicarea aciditatii. Tocmai pe aceasta trebuie sa o aducem la procentul de 20. Pentru situatii mai particulare, puteti sa-i contactati pe cei din filialele noastre, sau chiar direct pe mine, la telefon 0722.270.217, sau chiar sa stati cateva zile aici, sa vedeti pe viu cum echipa de aici, care traim de ani de zile fara sa mai mancam, fiindca orice mancare duce la o boala. Nu vrem sa va exasperam, dar cu timpul va vom explica din ce traim; dar pentru inceput, cu bun simt si curaj, puteti sa va acordati dreptul la sanatate. Teama si neincrederea nu sunt intamplatoare, nu oricine are dreptul sa fie sanatos. Acestea sunt aspecte filozofice, care in viata obisnuita duc la diferite rezultate, de neinteles. Pentru cei care au un calculator si acces la linia Internet, pot urmari activitatea noastra, la propriu, si mai ales discutiile cu diferite cazuri din toate tarile. Dupa cum vedeti, trebuie sa facem o educatie a alimentatiei, si mai ales a alimentatiei naturale, a nu se confunda cu vegetarismul: ei intr-adevar nu consuma carne, dar fierb celelalte produse. Este o epoca depasita, dar nu si consecintele. In meniurile noastre am facut in asa fel incat aceasta schimbare sa nu va frustreze; ciorbele, mancarurile si deserturile respecta norma traditionala: forma, gustul si culoarea....
Ion, Caim, 14 Iunie 2002, h. 03:55